StrongPa Activities

State of the art

Pentru a putea studia temeinic metode de consolidare, in aceasta prima etapa a fost necesara o trecere în revistă a caracteristicilor constructive ale caselor in paiantă împreună cu Grupul RURAL OAR. Proiectul StrongPa își propune și o colaborare mai bună între arhitecți și ingineri, lucru realizat atât prin discuții și întâlniri directe, dar și prin participări la dezbateri și conferințe.

După stabilirea detaliilor constructive specifice, trei case dintre cele mai reprezentative tipuri de paianta au fost alese pentru studierea detaliata a materialelor si structurii componente. Membrii echipei au efectuat investigări in teren, au realizat relevee și au fost observate degradările specifice caselor în paiantă.

Toate concluziile au fost publicate in articolul rezultat.

Un studiu privind materialele compatibile a fost realizat de membrii echipei, rezultând o matrice comprehensivă cu punctaje aferente în funcție de 11 considerente: subprodus al unei industrii existente, materii prime, energie încorporată redusă, material de captare a carbonului, material durabil, conținut redus de formaldehide, cerere redusă de căldură (material termoizolant), ușor de reciclat, conținut redus de VOC, etanșeitate, permeabilitate la vapori.

 

Programul experimental

În prima fază în achiziția tuturor materialelor necesare pentru construcția specimenelor de încercări (18 pereți, si 32 de îmbinări). Ele au fost executate cu membrii echipei, inginerul Costin Târșoagă și arhitectul Daniel Mocănescu.

În faza a doua,  au fost realizate încercări pe 16 pereți (31 de încercări), inițial pereții nefiind consolidați, iar după ce au fost încercați, la unii dintre ei s-a aplicat metoda de consolidare corespunzătoare și apoi au mai fost o dată încercați, pentru a putea observa aportul metodei de consolidare în termeni de capacitate la forța tăietoare și deformație. Încercările au avut loc pe cadrul de reacțiune din laboratorul de încercări structurale al UTCB, donat de Japan International Cooperation Agency, JICA, si pe cadrul de încercări pe îmbinări proiectat de membrii echipei de proiect într-un proiect anterior.

Cei 18 pereți construiți au avut diverse detalii constructive, în așa fel încât realitatea din teren să fie cat mai fidel reprodusă în laborator. Astfel, pentru cele 3 cele mai regăsite tipuri de paiantă conform investigării în teren precedente (Dutu et al., 2018) (cu umplutură din cărămidă de pământ – tipul 1, cu umplutură de împletitura de nuiele – tipul 2 și cu umplutură din pământ cu paie-tipul 3) au fost construiți cate 3 pereți, astfel încât sa se poată observa variația comportării materialelor pentru 3 specimene identice, executate cu aceeași manopera. De asemenea, formulele de calcul din codul japonez pentru case tradiționale pot fi aplicate doar daca exista date experimentale de la cel puțin 3 pereți identici.

20230602_082539   20230602_082612   20230602_080102

Soluțiile de consolidare au fost împărțite in doua tipuri: soluții uscate (care nu necesita timp de uscare după aplicare) si soluții umede (care necesita un timp de uscare).

Rezultatele experimentale pe pereti sunt in curs de publicare in reviste de specialitate si vor fi anuntate pe site in momentul publicarii.

Doi studenti doctoranzi Ichiro HIRANO si Sometrey MEY, de la Tokyo Institute of Technology, Japonia, si Elisa POLETTI, cercetator la Universitatea din Minho, Portugalia s-au alaturat echipei de proiect pentru realizarea programului experimental.

DSC_0051 20230809_113744

IMG-20230809-WA0005 Cadru mare

Au fost realizate si incercari (la compresiune sau incovoiere) pe materialele cu care au fost executati peretii, iar rezultatele au fost utilizate pentru a realiza fise tehnice de material: pamant argilos, caramida argila, lemn, caramida BCA.  Ele pot fi utilizate in analize ca un exemplu orientativ de proprietati pentru case traditionale romanesti si vor fi incluze in analiza numerica aferenta acestui studiu experimental.

 

Workshop cu voluntari

Au fost începute activitățile de diseminare, ale pachetului de lucru 4, WP4, realizând prima parte a workshop-ului cu voluntari, care are 4 sub-activități. Prima a fost realizarea a doi pereți cu împletitura de nuiele (Pagina de Facebook a evenimentului), astfel încât să transferam către voluntari metoda de construcție tradițională. Iar în data de 12 decembrie 2023 (Let’s make paianta great again! | Facebook) va avea loc prima încercare pe primul perete construit cu voluntari, urmând ca după ce aceștia vor vedea modul de comportare sa ne gândim împreuna la o modalitate potrivita de consolidare a acestuia. După aceasta sub-activitate, peretele va fi consolidat, lăsat la uscat și apoi încercat din nou.

20230915_112212